Cum să alegi o saltea bună pentru dormit
Cum să alegi o saltea bună pentru dormit? Cum știi dacă ai ales-o pe cea potrivită? Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a-ți oferi un suport adecvat? Când trebuie să renunți la cea veche? Sunt întrebări inevitabile, pe care ni le punem cu toții.
Înainte de toate, dacă ai observat că salteaua și-a schimbat forma, cel mai probabil este timpul pentru una nouă. Apoi, dacă te trezeșți cu dureri la trezire sau, pur și simplu, nu dormi bine ori nu te simți confortabil, ar putea fi timpul pentru achiziționarea unei noi saltele.
Iată câteva criterii importante de diferențiere care te pot ajuta să alegi top cele mai bune saltele de pat:
Tipul saltelei
Există trei tipuri principale de saltele:
• saltea cu spumă - spumă de memorie, spumă poli, spumă din latex ori o combinație;
• saltea cu arcuri - saltea tradițională sau cea cu arcuri individuale;
• saltea hibrid, cu două fermităţi diferite - o combinație dintre salteaua cu spumă și cea cu arcuri.
Nivelul de fermitate
Este vorba de modul în care „simțim” salteaua. De regulă, valorile medii preferate de fermitate a unei saltele se situează între 2 și 5 din cele 10, în funcție de poziția de somn adoptată. Dar este vorba de o chestiune subiectivă, de modul în care percepi confortul. Nu uita că nivelul de fermitate (inclusiv al unei canapele extensibile) poate fi ajustat printr-un topper care oferă un plus de confort, protejează și prelungește viața saltelei.
Pozițiile de somn
Saltele pentru spate
Dormi pe spate? Ai nevoie de confortul unei saltele pentru spate suficient de fermă, prin care să eviți poziția de spate arcuit și dureri ale coloanei. Pentru o susținere potrivită, alege o saltea cu arcuri sau hibridă, cu un indice de fermitate de aproximativ 5, pentru a evita tensiunile la nivelul umerilor și a părții inferioare a spatelui. O saltea mai moale ți-ar face ca șoldurile să se „scufunde”, fără posibilitatea de a susține linia dreaptă în care umerii, spatele și șoldurile ar trebui să se afle.
Dormitul pe o parte
O saltea prea dura poate afecta circulația sanguină. Pentru a-ți proteja gleznele, șoldurile și umerii, optează pentru o saltea cu un nivel de fermitate mediu. Salteaua cu spumă este renumită pentru răspunsul întârziat la presiune, oferind o relaxare a părților sensibile precum umeri, șolduri și spate. Acest tip de saltea menține coloana într-o poziție dreapt ăîn timpul somnului, prevenind presiunea pe articulații.
Dormitul pe burtă
Dormi pe burtă? Ai nevoie de o saltea fermă, care să-ți asigure alinierea şoldurilor și umerilor în timpul somnului. În cazul tău, pentru un somn excelent, sunt indicate saltelele cu arcuri sau hibride, ce combină în mod eficient fermitatea arcurilor cu un strat de confort din poliuretan și/sau latex. Astfel, vei beneficia de o susținere uniformă, având în vedere faptul că în această poziție corpul tău va exercita o presiune mare asupra toracelui.
Dimensiunea saltelei
Se alege în funcție de înălțimea pe care o ai. Mai exact, salteaua aleasă va trebui să îți depășească înălțimea cu 15-20 cm. În cazul patului pentru o singură persoană, salteaua ar trebui să aibă o lățime de 90 cm, însă pot fi alese modele cu lățime de 80-120 cm, în funcție de preferințele personale sau dimensiunea camerei. Pentru un pat dublu, cel mai popular model de saltea este de 160x200 cm, dar poți opta și pentru o saltea cu lățimea între 140 și 200 cm.
Înălțimea saltelei
În general, înălțimea mai mare a unei saltele se traduce prin durabilitate și confort. La alegerea unei saltele bune pentru dormit, grosimea minimă recomandată este de 16 cm, pe când cea optimă este situată între 20 și 24 cm.
Ține cont și de tipul patului – dacă somiera este mai joasă decât marginea cadrului de pat, salteaua trebuie să iasă în afară cu 10-15 cm; aşadar, ai nevoie de o saltea care să depășească 25 cm înălțime. Dacă distanța este mai mică între somieră și marginea patului, ai ca opțiune achiziționarea unei saltele mai subțiri.
Citeste si articolul: Află care sunt cele mai bune materiale pentru lenjerii de pat hotel