Cât de util este un curs de design interior?
Simțul estetic dezvoltat este un atu în multe domenii de activitate. Modul în care îl folosești îți poate aduce venituri considerabile, așa cum se întâmplă în cazul practicării meseriei de designer de interior, de exemplu. Bineînțeles, proiectul de design presupune totuși multă muncă tehnică, însă poți urma cursuri de specialitate în care să primești toate îndrumările de care ai nevoie.
Un asemenea curs este util pentru practicarea meseriei, iar absolvirea lui îți aduce acreditare de la Ministerul Muncii. În acest fel poți profesa în țară și în străinătate, îți poți înființa o formă legală de activitate și vei fi gata să înfrumusețezi casele oamenilor.
Având în vedere că această meserie promite venituri substanțiale, să acoperi costurile cursurilor de specializare nu ar trebui să fie o problemă, însă, dacă momentan ai nevoie de o sumă suplimentară pentru a le achita, poți solicita împrumuturi rapide. La Provident beneficiezi de credite de până la 15.000 lei, pe o perioadă de până la 134 de săptămâni.
Ce înveți la un curs de design interior?
La o căutare pe internet găsești numeroase cursuri și fiecare anunță programa de studiu. Important este să-l alegi pe cel potrivit nivelului tău de cunoștințe. Dacă ești la început de drum, poți opta pentru un curs de bază, dar dacă deja profesezi în domeniu de ceva timp și vrei noțiuni mai avansate, ai nevoie de cursuri de aprofundare.
La un curs de design interior pentru începători poți afla despre istoria domeniului, tipuri de locuințe și efectuarea de relevee, tipuri de mobilier, de finisaje, texturi, textile, obiecte decorative, dar și despre culori, lumină, ambient, materiale de bază, forme, tipare, ce este și cum creezi un moodboard (planșă de ambient).
De asemenea, primești informații despre amenajarea diferitelor camere dintr-o locuință (sufragerie, dormitor, camera copilului, birou, baie, bucătărie) și despre specificul unui spațiu de lucru.
Un curs avansat este mult mai tehnic. Începi să folosești programe ca Autocad 2D, Photoshop, Roomstyler sau SketchUp, să faci machetare 3D, desen tehnic, scenografie, înveți să amenajezi spații publice, expoziționale, birouri, restaurante, înveți să propui bugete și oferte companiilor.
Viitoarele tale activități
Poate ți s-a întâmplat și ție să nu-ți dai seama ce anume îți place la o casă. În majoritatea proiectelor reușite, printre motivele pentru care se întâmplă acest lucru se numără coerența sau armonia elementelor. Un concept unitar înseamnă că spațiul e gândit mai întâi în ansamblu și apoi în detaliu, că încăperile, deși sunt separate, par că fac parte din același întreg, că o nuanță anume se reia în amenajare în moduri neașteptate: pe un perete din hol, pe pernele decorative, într-un obiect decorativ.
Ca designer de interior, vei oferi armonie spațiului, de la ansamblu la detalii. Vei prelua proiectul de la concept la execuție, vei întocmi schițe tehnice, liste de buget, vei coordona echipe pentru finisaje. Totul depinde de cât de bine stăpânești elementele de bază și cât de bine știi să le îmbini.
Desigur, vei fi la curent cu noutățile din domeniu, vei putea recomanda cele mai bune materiale și furnizori în funcție de proiectul la care lucrezi, vei scăpa beneficiarii de stresul procesului de amenajare, vei propune soluțiile corecte în funcție de tot felul de factori, de preferințe etc.
Însă, lăsând la o parte inspirația și talentul, de multe ori, munca ta va fi una de rutină care trebuie făcută cum trebuie și care presupune atenție la detalii, precum și păstrarea legăturii cu diverși producători, furnizori, artiști plastici, muncitori - electricieni, zugravi, cei care fac mobila, cei care pun parchetul etc.
Mai mult decât atât, va trebui să lucrezi cu software-uri de design interior pentru a face simulări 3D din care clientul tău și echipa de execuție să înțeleagă cât mai bine viziunea ta. Acest lucru este cu atât mai util cu cât proiectarea asistată de computer poate identifica și eventuale probleme. Asta înseamnă că serviciile pe care le oferi vor fi influențate de skill-urile tale, de experiența în domeniu, dar și de amploarea proiectului. Cu cât acesta este mai complex, cu atât onorariul tău va fi mai mare.
Desigur, e posibil ca atunci când pornești la drum pe cont propriu să îți faci griji că nu vei primi șansa de a dovedi că ești bun, că ești capabil, că poți face lucruri minunate. Însă, cu pași mici și cu perseverență vei ajunge acolo unde dorești. Dacă ai nevoie de cursuri de aprofundare, nu amâna să le faci! Nu uita că poți folosi un credit rapid online pentru a acoperi costurile.