Articol Mobila 7 modele de paturi Montessori pentru camere de copii

7 modele de paturi Montessori pentru camere de copii

Dacă ești părinte și ai un bebeluș sau un copil de vârstă preșcolară, sunt șanse mari să fi auzit despre pătuțurile Montessori. Aceste paturi special create pentru cei mici devin din ce în ce mai populare în ultima perioadă, însă nu toată lumea le înțelege pe deplin aspectul sau raționamentul care stă în spatele creării lor. La suprafață, un pat Montessori arată destul de simplist, însă privind lucrurile în profunzime, un astfel de pătuț reprezintă ceva mai mult decât îți imaginezi.

Pat Montessori
Pat Montessori Alma 6

Ce este un pat Montessori și care sunt avantajele sale?

Paturile Montessori au fost create având la bază ideile medicului Maria Montessori, care considera că un copil are nevoie de libertate atunci când vine vorba de mișcare și mediul în care se dezvoltă. Astfel, patul Montessori a fost proiectat din nevoia de a oferi un loc sigur în care copilul să poată sta, să se joace și să doarmă. 

În conformitate cu această abordare, un pat copii Montessori permite copilului o mai mare libertate de mișcare, oferindu-i mai multă independență și încurajându-l să se descurce singur cât mai mult. Într-un pătuț Montessori copilul se poate urca fără ajutor imediat ce a învățat să se târască, fapt ce aduce cu sine o mulțime de beneficii pe care un astfel de pat le are pentru o dezvoltare sănătoasă a micuțului tău:

 1. încurajează independența celor mici;
 2. oferă siguranță datorită înălțimii apropiate de podea;
 3. încurajează o postură corectă pentru sănătatea coloanei vertebrale;
 4. stimulează dezvoltarea cognitivă și îmbunătățește abilitățile motorii;
 5. oferă copilului mai multă libertate de a explora lumea din jur.

Câte tipuri de pat copii Montessori există?

Așadar, unul dintre principiile-cheie ale metodei Montessori de creștere a copiilor este încurajarea libertății și independenței acestora. Astfel, există diferite tipuri de paturi în stil Montessori pentru a se potrivi diferitelor preferințe. Acest lucru înseamnă că cei mici se pot bucura pe deplin de unul dintre locurile în care își petrec cea mai mare parte a timpului în primii ani de viață. Iată 7 dintre cel mai des întâlnite modele de pat Montessori: 

 • Pat Montessori Kutuva
 1. – Este unul dintre cele mai comune tipuri de paturi Montessori și are un design confortabil, ce le permite copiilor să se urce și să coboare din pat cu ușurință, pe ambele părți ale acestuia. Înălțimea lor este foarte aproapiată de sol, pentru a reduce la maxim riscul de cădere.
 2. Pat Montessori supraetajat
 3. – Ideal pentru frații care împart același dormitor. Copilul mai mare poate dormi în patul de sus, iar cel mic în cel apropiat de podea. Este un tip de pat extrem de practic și ocupă puțin spațiu într-un dormitor. Unii părinți aleg această variantă chiar dacă au un singur copil, pentru ca cel mic să-și poată alege singur locul în care vrea să se odihnească.
 4. Pat Montessori de podea
 5. – Este creat în același stil cu paturile pentru adulți, cu o înălțime extrem de joasă, potrivite pentru copiii care abia au învățat să meargă și să se cațere.
 6. Pat mansardat Montessori
 7. – Un tip de pat etajat, prevăzut cu un spațiu de joacă sau de birou dedesubt.
 8. Pat twin Montessori
 9. – Un pat de dimensiuni standard, perfect pentru copiii care fac tranziția de la pătuțurile de bebeluși la cele pentru toddleri. 
 10. Pat căsuță Montessori
 11. – Un model creativ de pat, ce stimulează imaginația celor mici. Este realizat sub forma unei căsuțe și poate include diverse accesorii. Acest tip de pat căsuță este excelent pentru încurajarea folosirii imaginației și le permite copiilor să-și creeze propriile scenarii
 12. Pat Montessori de tip cort
 13. – Un model de pat foarte la modă, ce adaugă un strop de distracție și entuziasm la rutina de somn a celor mici. 

Pat căsuță Montessorii – cel mai popular stil din categoria sa

Dacă ești în căutarea unui pat pentru copii mici cu un farmec aparte, atunci te poți orienta cu încredere către un pat căsuță Montessori. Atunci când cel mic face tranziția de la pătuțul său de bebe la patul de copii mai măricei, părinții caută adesea soluții pentru a face ca întregul proces să se desfășoare cât mai lin cu putință. Un pat căsuță arată inedit și este extrem de atractiv pentru cei mici. 

Paturile căsuță în stil Montessori au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, datorită faptului că încurajează independența și libertatea de mișcare, dar și pentru că dezvoltă imaginația și abilitățile motorii ale celor mici. Modelele de pat căsuță Montessori sunt adesea simple, însă elegante, iar cadrul lor așezat direct pe podea consitutie un mare avantaj pentru copiii care își doresc să se descurce singuri în ceea ce fac.

Cât de sigur este un pătuț Montessori?

Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări puse de părinți, atunci când iau în calcul achiziția unui pătuț Montessori pentru copilul lor. Toți părinții își fac griji pentru siguranța copiilor lor și este firesc să fie preocupați de faptul că libertatea oferită de acest tip de pat poate veni la pachet cu anumite pericole. 

Cu toate acestea, înălțimea joasă a acestor paturi este exact ceea ce le recomandă ca fiind piese de mobilier cât se poate de sigure. Bineînțeles, se pot lua o serie de măsuri suplimentare de precauție, precum amplasarea unui covor moale lângă pat, pentru orice eventualitate. Astfel, micuții vor putea urca și coborî din pat absolut în siguranță. 

Poate că acest tip de pat necesită un pic de atenție în plus, însă este un efort minim pe lângă multiplele beneficii pe care le oferă.

De la ce vârstă se poate folosi un pat Montessori?

În general, specialiștii recomandă utilizarea unui pătuț Montesorii începând cu vârsta de 2-3 luni ale copilului, deși nu există o regulă strictă în acest sens. Partea bună a acestui tip de pat este că poate fi adaptat la fiecare etapă a copilăriei. Momentul achiziției și începerii utilizării unui astfel de pătuț este, însă, alegerea personală a fiecărei familii.

Mulți părinți aleg să folosească un pat Montessori atunci când copilul lor crește și nu mai poate folosi pătuțul de bebeluș. Designul special al acestui tip de pat face ca această tranziție să fie una mai ușoară pentru cei mici. Evident, va trebui să ții cont de vârsta copilului atunci când alegi un model de pat Montessori, dar nu există reguli ferme în acest sens, iar cel mic îl poate folosi până la adolescență.

Un pat Montessori le va permite copiilor să crească într-un mediu ce le oferă libertatea de care au nevoie pentru a conștientiza că sunt capabili de lucruri mărețe. Un rol important în această privință îl joacă faptul că pot urca și coborî din pat fără ajutorul părinților lor. Chiar dacă vor mai avea nevoie de puțină supraveghere, copiii vor fi, însă, mult mai fericiți.