4 moduri simple de a face din baia ta o oază de relaxare
Indiferent de vârstă, statut social sau profesie, toți avem ceva în comun: ne începem și ne incheim ziua în baie. Folosirea acestui spațiu poate fi o activitate banală, o rutină sau o experiență relaxantă, prin care îți încarci bateriile. Pentru asta, nu ai nevoie de ultimul model de cadă sau de designeri costisitori, ci poți chiar tu crea o atmosferă de SPA prin câteva trucuri simple.
Idei pentru amenajarea băii în stil relaxant
- Iluminează baia corespunzător
Un aspect practic foarte important: fie că folosești pe tavan LED-uri sau alte tipuri de lumini, asigură-te că acestea dau lumină deajuns chiar și seara târziu. Pe lângă dușuri relaxante, în baie poți face și alte activități pentru care ai nevoie de iluminat corespunzător: bărbierit, epilat, vopsit părul, tăiat unghiile, machiat etc.
Puteți adăuga în baie mai multe corpuri de iluminat. Așează aplice de ambele părți ale oglinzii, pentru a evita să se formeze umbre. Poți folosi becuri sau sistem de iluminat reglabil, foarte eficient pentru a alege lumina potrivită cu starea ta sau cu anumite perioade din zi.
Dar pentru a crea o atmosferă care să amelioreze oboseala și încordarea de peste zi, ai nevoie de o lumină caldă și difuză. De obicei băile au ferestre pvc mici și se crează o impresie apăsătoare, de peșteră. Poți așeza un lampadar înalt în apropiere de cadă, nu foarte aproape pentru a nu se uda. Pentru a crea un ambient plăcut de SPA, folosește ceva din materiale naturale: ratan, lampadar din hârtie de orez, cu trepied sau abajur din bambus, lemn natur etc. La fel, lumina trebuie să fie difuză și caldă. Un efect deosebit am văzut creat odată în baie cu o veioză cu bec LED tip flacără, pe un trepied din lemn, fără abajur.
Poți să adaugi și benzi LED adezive în jurul oglinzii, sub dulăpiorul din baie, deasupra căzii, dar nu uita să fie lumină caldă și nu din cea albastră, rece.
- Culori și texturi relaxante
Dacă amenajezi sau decorezi baia, alege materiale naturale, care să creeze o atmosferă de relaxare: lemn, piatră de exemplu. Nu recomandăm faianță sau gresie strălucitoare ci mate și nu marmură, traventin, ardezie care fac spațiul să pară încărcat și rece. Orice material natural folosești, nu acoperi toți pereții, ci lasă și zone de perete pe care doar îl văruiești sau vopsești. Alege culori cu efect calmant și relaxant asupra minții precum alb, tonuri neutre, albastru și verde deschis, griuri colorate. Mă refer la culorile pereților, pardoselii din baie dar și la culorile mobilierului, obiectelor sanitare, accesoriilor folosite etc.
Dacă baia ta este deja amenajată și vrei să o faci mai relaxantă, o soluție ar fi să faci ordine, să lași cât mai puține obiecte, eventual să vopsești mobilierul sau faianța prea colorată. Adaugă mici accesorii ieftine precum un covoraș moale lângă cadă, mici suporturi sau etajere din bambus, niște prosoape de calitate iar dacă ai loc chiar și un mic scaun sau fotoliu din ratan pe care să te relaxezi la ieșirea din cadă.
- Adaugă parfumuri plăcute
Pot fi lumânări parfumate, plante uscate, bețișoare cu uleiuri esențiale, spumante de baie, bile efervescente sau gelurii de duș parfumate. Alege arome car îți plac și la intensitatea care ți se pare relaxantă, fără să exagerezi sau să amesteci prea multe. Pe unele le poți folosi doar când faci baie sau duș, dar nu uita că baia trebuie să fie un spațiu plăcut întotdeauna. Poți elimina mirosurile neplăcute cu odorizante de camera, bețișoare parfumate sau plasează săculeți cu plante lângă chiuvetă, vasul de toaletă sau cadă.
Poți practic folosi orice arome dar nu uita că lavanda, eucaliptul, menta și vanilia sunt cunoscute pentru efectele lor relaxante.
- Decorează baia cu plante
Tot o conectare mai apropiată cu natura, o produc si plantele decorative. Aceasta poate însemna orice, de la un perete acoperit cu licheni, o oglindă înconjurată de plante agățătoare sau un ghivechi cu un copăcel sau orice plantă naturală.
Nu trebuie să fie neaparat ceva scump sau o plantă care face flori. Asigură-te doar că acestea rezistă la umiditate ridicată dacă vrei să le pui în sala de baie. De exemplu bambusul de apartament, planta paianjen care este agățătoare sau orhideea sunt recomandate pentru medii umede și cu lumină puțină, dar mai bine vă documentați dacă ceea ce vreți să cumpărați se va potrivi cu condițiile din baie.
- Reamenajare completă
Dacă nu ai cum să aplici nimic din cele de mai sus, o abordare pragmatică ar fi să reamenajezi complet: să îți pui tamplarie Salamander modernă cu sticlă mare si o culoare potrivită cu noul stil, să schimbi obiectele sanitare, să pui altă gresie și să zugrăvești. Nu va fi foarte ieftin, dar sigur va ieși ceea ce vrei.
Citeste si despre solutii Amenajari Interioare